Eindpresentatie technasiumproject "Een nieuwe Atletiekaccommodatie"

 

    Een achttal weken geleden werden een drietal klassen van het Hooghe Landt college de "wei in gestuurd" met een duidelijke opdracht; "Ontwerp een atletiekbaan". De opdracht leek simpel maar was het niet. Er moest op een relatief klein terrein een zo volledig mogelijke atletiekaccommodatie ontworpen worden. Hierin moesten een zevental verplichte onderdelen zijn opgenomen. Dit moest zichtbaar worden in een technische tekening, een maquette, een realisatieplan en een programma van eisen. Ook moest nagedacht worden op welke wijze er een kleed-wasgelegenheid voorzien zou worden, gebruik makend van de bestaande voorziening van de AV Triathlon of nieuw bouwen was de keuze. 
     
    Afgelopen dinsdag 18 juni presenteerden de Vwo leerlingen hun ontwerp aan de opdrachtgevers. Het idee om de leerlingen op deze manier te laten proeven aan hoe het er in de realiteit aan toe gaat kwam van docent Hans Rawee die op een plezierige wijze SRO Eemland en de atletiekvereniging AV Triathlon benaderd en betrokken heeft in dit project. Zij waren opdrachtgever en tegelijkertijd de vakjury.

 

De presentatie door de groepjes leerlingen, in totaal negen, vond plaats in de mediatheek van het Hooghe Landt voor een grote groep belangstellenden (vakjury, ouders, grootouders, docenten en medeleerlingen). De variatie in ontwerpen was groot en gevuld met leuke maar ook goede ideeën die enerzijds stof tot nadenken opleverden en anderzijds realistisch en toepasbaar zijn.

 

 

Of deze baan er in de toekomst zal komen is afhankelijk van een groot aantal factoren waarbij de factor belangstelling voor de atletieksport geen punt van discussie zal zijn, die is groeiende. Of één van de gepresenteerde ontwerpen dan zal worden toegepast is ook de vraag, maar de visie die de leerlingen hebben neergelegd zal zeker betrokken worden

   

 

.

 

Het idee om degene die de toekomst hebben op deze manier naar de toekomst te laten kijken en te betrekken in datgeen er dan gebeurt spreekt erg aan en is voor herhaling vatbaar.

Nico Taverne SRO Eemland

 

In Lopende Zaken sept. 2013 van AV Triathlon staat een uitgebreid artikel over het atletiekproject.

v1x wint Eurka cup

Op 16 mei 2013 waren Mathijs, Lucas, Alisa en Jane een van de 144 teams die meededen aan de Eureka!Day 2013. Er waren verschillende categorieen en zij hebben in de categorie taartprinten gewonnen. Het was nog even stress omdat hun vloeistoffen "slagroom en creme" te dun waren. Maar zij konden van een team van het Calant Lyceum uit Amsterdam de restspullen gebruiken. Dit was erg tekenend voor deze dag, goed georganiseerd en sportief met heel veel te zien en te doen.
Het juryrapport vond de kers op de taart, de kers op de taart. Ze konden op elk toefje er een laten vallen en daarin waren ze uniek.
Mathijs, Lucas, Alisa en Jane hebben een waardebon gekregen voor een Lego mindstorm. Dit nieuwe type komt pas in september uit en ze zullen hier nog even op moeten wachten. Verder een cup, oorkonde en natuurlijk eeuwige roem... en Iokaste: jij ook gefeliciteerd!

 Klik op de foto voor meer foto's van die dag

 

in Fotoboeken staan nog meer foto's
Excursie naar Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV in Amersfoort
 

Op woensdag 21 maart bezochten een kleine 30 leerlingen uit Havo 4, Havo 5 , Vwo 5 en Vwo 6 onder begeleiding Channah van 't Wout en Lu van Albada het Ingeniersbureau Royal Haskoning DHV in Amersfoort.  In het kader van de Dag van de Ingenieur kregen zij informatie over het bedrijf, de vele verschillende  projecten waarbij het betrokken is en inzicht in  opleidingen en  beroepsuitoefening.  Organisator Koos Gloudemans  verzorgde  een inleiding, waarna de leerlingen in kleine groepen in gesprek konden met jonge professionals, stagiairs en afstudeerders.  De middag werd door de leerlingen zeer positief beoordeeld, zoals blijkt uit een verslagje van een van hen.


  
     
     
     

De nationale dag van de ingenieur bij Royal Haskoning DHV was een fantastische ervaring. Het was niet alleen een manier om opleidingen te ontdekken, maar ook om verder te kijken dan dat. Kijken naar een baan, het echte bedrijfsleven, hoe de rest van je leven er uit gaat zien en uiteraard ook waar je als leerling naar toe werkt. Ik kreeg veel interessante verhalen van medewerkers en stagiaires te horen over hoe opleidingen verliepen, waarom zij die opleidingen leuk vonden en wat voor posities zij in het leven probeerde te bereiken. Centraal op deze dag stonden keuzes en mensen helpen met keuzes maken. Dit vind ik zeer goed gelukt aangezien ik nu een veel concreter beeld heb van waar ik heen wil, maar ook en nog belangrijker hoe ik daar wil komen. En wie weet? Misschien solliciteer ik over een paar jaar wel bij Royal Haskoning DHV.      

Jos Schins (h5)

     
Excursie naar scheepswerf IHC Merwede in Hardinxveld Giessendam

 

Een quote van Merle, Michael, Niek en Sven (nu V3a), deelnemers van vorig jaar: “Deze excursie maakte het project tastbaar. Vooral het lopen over dat schip wat ze aan het bouwen waren was supergaaf!”

Link naar de website van IHC Merwede: http://www.ihcmerwede.com/

Een filmpje van een tewaterlating vanaf de werf die we hebben bezocht.

 http://www.youtube.com/watch?v=KSAh4O-H-BI

 

Hallo,

Wij zijn Rosalie en Julia. Voor O&O zijn wij naar de scheepswerf IHC geweest. Daar hebben wij mee mogen lopen met Maurits Slingerland. We kregen een rondleiding en uitleg over wat ze daar allemaal op de scheepswerf doen. Dat was heel interessant omdat we daar nog geen idee van hadden. We hebben veel geleerd maar voor het project zelf hebben we weinig informatie kunnen gebruiken. Maar voor de rest was het heel leuk!

 

Rosalie en Julia H2x

 

Project Siamang verblijven Dierentuin Amersfoort
 

Na de spetterende afsluiting van het Domino-Day Project zijn de technasium-leerlingen uit klas 1 begonnen aan een nieuw project. In opdracht van Dierenpark Amersfoort gaan de leerlingen in groepjes een nieuw verblijf ontwerpen voor de Siamang-apen.

Die ontwerpen zullen eind januari worden gepresenteerd aan het Dierenpark.

Voordat het ontwerpen kan beginnen gaan de leerlingen informatie verzamelen over het dier, de verzorging en wat er allemaal nodig is voor een goed dierenverblijf. Daarbij hoort natuurlijk een bezoek aan het Dierenpark en het huidige verblijf van de Siamang.

Op dinsdagmiddag 20 november vertrokken de groep om 13.00 op de fiets van school – fijn dat er een Dierenpark zo vlak bij is! In het park werden de leerlingen in vier groepen gesplitst , elk met een eigen rondleider. Die voerden de leerlingen langs alle apensoorten in het park en gaven uitgebreid uitleg over de leefwijze, de verzorging en het onderkomen van de apen. Gelukkig was er tijd om even bij de baby-olifant langs te gaan en om de neushoorns te zien. De rondleiding eindigde bij de Siamang. Daar was speciaal voor ons de verzorger aanwezig om speciaal over deze soort te vertellen en de vele vragen van de leerlingen te beantwoorden. Ook de apen vroegen van alles aan de verzorger ! (zij kregen even niks).

Een hoop wijzer stapte iedereen tegen vier uur weer op de fiets. Voor meer foto's: ga naar fotoboeken

 
 
 
Reactie van Bert Hofman van Dierenpark Amersfoort op de presentaties Siamangverblijven

Na eerst door het Dierenpark te zijn rondgeleid kregen de leerlingen opdracht een nieuw Siamangverblijf te ontwerpen.
Twee ochtenden hebben we met 4 vrijwilligers van Dierenpark Amersfoort de Siamangverblijven beoordeeld.

We waren onder de indruk van de inzet van de leerlingen en hun presentatie wat vooral opviel was de Website van ABA (Architecten Buro Aap) http://aba-aap.webklik.nl/page/aba

En wat ons nog meer verraste de tweede dag was de bouwtekeningen in 3D.

We vonden het ook heel stoer dat de leerlingen zo maar een presentatie gaven aan een vol lokaal met ouders en ernstig kijkende mensen van Dierenpark Amersfoort.
Voor ons van het Dierenpark scoorden alle leerlingen een ruim voldoende wat betreft de ideeën en haalbaarheid.

Dank jullie wel dat we mee mochten doen het waren twee interessante dagen.

groeten,
Bert Hofman.

Dominoday
Een fotoverslag van de Domino Day van afd B van 31 oktober 2012 staan bij de fotoboeken.