Vakcollege Techniek

Uniek! Vanaf leerjaar 1 minimaal zes uur in de week Techniek.
Dat kan! Op het Vakcollege Amersfoort.

Het Vakcollege Techniek is een zesjarige doorlopende leerroute in het vmbo, het mbo en het bedrijfsleven.

Techniek & Vakmanschap op het Vakcollege Amersfoort.

In de eerste twee jaren op school in de sector techniek staat het thema ’Ik en Techniek’ centraal in je opleiding.
Dit betekent dat je in leerjaar 1 en 2 de wereld van de techniek gaat ontdekken door veel met je handen te werken, wel zes uur in de week!
Uitdagende opdrachten geven je de mogelijkheid  je eigen product te ontwerpen en te maken en met verschillende materialen te werken.
Aldoende leer je over gereedschappen en ontwikkel je steeds meer technische kennis en vaardigheden. Die heb je straks nodig in je vervolgopleiding en je werk.
Vanaf leerjaar 1 maak je kennis met de verschillende werkterreinen in de techniek. Het bedrijfsleven komt op school en wij gaan naar bedrijven toe. Zo leer en zie je welke verschillende beroepen er allemaal mogelijk zijn in de techniek en wat je moet kennen en kunnen om straks een goede keuze te maken.

In leerjaar 3 staat het thema ‘Techniek en Ik’ centraal. Je bent nóg meer uren in het technieklokaal aan het werk en je ontwikkelt je steeds verder in de techniek. Je leert technisch tekenen met het programma Solidworks en je behaalt je certificaat  VCA basis.
Je gaat twee keer twee weken op stage in dit schooljaar en bezoekt ook verschillende bedrijven. Op deze manier weet je steeds beter welke richting in de techniek jou het meeste aanspreekt. Je ziet en weet zo ook steeds beter wat het bedrijfsleven verwacht van een vakman.

Met drie jaar Vakcollege Techniek, een voldoende voor techniek op je rapport en een positief advies van je vakleerkracht techniek kun je het CSPE (Centraal Praktijk Examen) Techniek Breed eind leerjaar drie al afsluiten bij ons op school.

In leerjaar 4 loop je één dag in de week stage bij een bedrijf in de technische richting waarin jij verder wilt. Bijvoorbeeld autovoertuigen, elektrotechniek, metaal of een andere richting.
Daarnaast volg je één dag in de week praktijklessen techniek op het mbo. Zo maak je vast een stap naar je vervolgopleiding en ben je gericht bezig in de richting waarin jij verder wilt.

Het VMBO- diploma voor alle andere vakken sluit je in de vierde klas bij ons op school af. Leerjaar 5 en 6 volg je verder op het mbo en in het bedrijfsleven.

Ontdek wat jij leuk vindt,  waar jouw talenten,  keuzes en mogelijkheden liggen!

Een schooljaar op het Vakcollege Amersfoort is verdeeld in vier periodes.
Elke periode staat er een competentie (dingen die je kunt) centraal.
De competenties Plannen & Organiseren en Samenwerken & Overleggen zijn in de techniek héél erg belangrijk.
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een toekomst in de techniek en de maatschappij sluiten we daarom elke periode af met een portfoliogesprek en kijken we naar de competentie, wat je geleerd hebt in een periode en waar jouw belangstelling ligt.
Op deze manier werken we samen met jou aan een goede toekomst in de techniek!