Internationalisering
                                                                                       

Algemeen
Het Nieuwe Eemland is een school die de nadruk legt op interactief en vakoverstijgend onderwijs. In het kader daarvan is onze school, in het schooljaar 2008-2009 van start gegaan met het opzetten van de eerste richtlijnen van internationalisering. Deze richtlijnen zijn in de loop van de jaren steeds verder ingericht, verfijnd en uitgebreid. Binnen de term internationalisering vallen momenteel alle uitwisselingen met scholen in het buitenland, de studiereizen (werkweken) en diverse internationale projecten zoals het Erasmus+ project.


Waarom?
Wij vinden het belangrijk dat leerlingen over de grenzen heen kijken en kennismaken met andere culturen en leefgewoonten. Dit doen wij door middel van het aanbieden van diverse studiereizen (werkweken) en uitwisselingen naar het buitenland in zowel de onderbouw als de bovenbouw. We bedienen hiermee diverse doelen zoals het uitbreiden van de culturele horizon door een bezoek te brengen aan musea en/of gebouwen. Leerlingen krijgen daarnaast ook de kans om zich bewust te worden van hun eigen identiteit en de mogelijkheden om hun communicatieve vaardigheden in een andere taal te verbeteren. Tot slot wordt er ook een beroep gedaan op de sociale vaardigheden van de leerlingen: hoe red jij jezelf in het buitenland?


Wie?
Het Internationaliseringsteam bestaat uit twee personen. Gordana Bozarov (docent Duits) en Ursula Grotens (docent Frans). Beide docenten zijn zowel operationeel als zijdelings betrokken bij de uitwisselingen, de studiereizen en de internationale projecten. 
Gordana Bozarov                            Ursula Grotens

                              


Wat valt er onder internationalisering?
Onder de noemer internationalisering vallen:

  • De uitwisselingen
  • De internationale projecten
  • De studiereizen

Voor uitgebreide informatie per item (ook formulieren) kunt u op de linkjes klikken.

Belangrijke opmerking betreffende de uitwisselingen:

Besançon in Frankrijk (alleen het 2e leerjaar)

Odense in Denemarken (alleen het 3e leerjaar)

Madrid in Spanje (alleen het 3e leerjaar)

Liberec in Tsjechië (bovenbouwklassen)


Let op!
De uitwisseling naar Besançon in Frankrijk vindt wel elk jaar plaats en wordt alleen aangeboden in leerjaar 2.

De uitwisselingen naar Denemarken, Spanje en Tsjechië worden niet elk jaar en/of allemaal tegelijk aangeboden. Er wordt steeds afgewisseld.

Heb je deelgenomen aan de uitwisseling Besançon in Frankrijk, dan mag je je altijd opnieuw inschrijven voor één van de andere uitwisselingen of projecten. Wel krijgen leerlingen die zich nieuw opgeven voorrang. Echter leerlingen die in leerjaar 2 niet ingeloot waren voor deelname krijgen niet automatisch voorrang. 

Studiereizen